Maak je tuin winterklaar

Zo aan het einde van de zomer, wanneer de temperaturen beginnen te dalen, moeten we er toch echt aan geloven: het seizoen om in je tuin te zitten is voorbij. In deze blog leggen we je uit hoe jij je tuin klaar kunt stomen voor de herfst en winter periode. We bespreken onder andere wat tips voor het schoonmaken van je tuinmeubelen en hoe je bepaalde tuinaccessoires veilig op kunt bergen. Zo zijn je tuin accessoires en meubelen beschermd tegen de elementen en kun je ze veilig en schoon de volgende zomer weer tevoorschijn toveren.

Algemeen onderhoud

Het belangrijkste aan het voorbereiden van je tuin voor de zomer is het onderhoud ervan. Neem bijvoorbeeld je gazon. Gras stopt pas met groeien bij temperaturen onder de 6°C. Dit betekent dat je vaak nog best lang moet blijven maaien. Zorg ervoor dat je bij de laatste maaibeurt je grasmachine op een hogere stand staat. Op die manier voorkom je mosgroei en bescherm je jouw gazon tegen vorst. Een andere manier om je gazon tegen vorst te beschermen is middels kalk. Het is daarin wel belangrijk om eerst een bodemanalyse op je gazon uit te voeren, aangezien kalk geen effect heeft op een gazon met een hoge zuurtegraad. Een ander goed alternatief voor kalk zijn bodembedekkers. 

Zorg er gedurende de herfst voor dat je bladeren van het gazon verwijderd en gebruik deze om een mulchlaag aan te leggen in je plantsoenen. Deze biedt niet alleen bescherming tegen vorst, maar zorgt er ook voor dat onkruid tussen je planten geen kans heeft. Snoei vervolgens wat er gesnoeid moet worden en zorg ervoor dat planten die niet bestand zijn tegen kouder weer ingepakt worden. Daarnaast kun je ervoor kiezen om vroegtijdig bloembollen te planten, zodat je hier in de zomer van het volgende jaar vollop van kunt genieten. 

Je tuinaccessoires opbergen

Nu je tuin schoon is en je planten/gazon voorbereid zijn op kouder weer is het tijd om je tuinmeubels en accessoires veilig op te bergen. Om te beginnen is het altijd slim om bijvoorbeeld je barbecue op te bergen. Je kunt ervoor kiezen om hem onder een afdakje of in je schuur te zetten, maar er is ook een simpelere oplossing: een hoes. Door een hoes over je barbecue te plaatsen kun je hem vrijwel het hele jaar door veilig buiten laten staan. De hoes, zoals deze BBQ hoes van Kinzo, zorgt ervoor dat je barbecue bescherm is tegen regen, windm hagel en sneeuw, maar beschermt daarentegen ook tegen schadelijke UV stralen. Tot slot voorkomt het gebruiken van een barbecue hoes ook dat je jouw barbecue na de herfst en winterperiode schoon moet maken en dat er geen schade aangebracht kan worden door dieren. Bij MaxiMondo bieden we een tweetal barbecue hoezen aan voor onder andere ronde en rechthoekige barbecue's. 

Naast hoezen voor de barbecue is het ook verstandig om je tuinmeubelen van een hoes te voorzien. Deze tuinmeubelen zijn vaak zo groot, dat ze in een schuurtje of onder een afdak vaak teveel plek in beslag nemen. Door een hoes over je tuinmeubelen te plaatsen kun je ook deze vrijwel het hele jaar door veilig buiten laten staan. Een goed voorbeeld van een beschermhoes voor je tuinmeubelen is deze Kinzo ligstoelhoes

Wanneer je een mooie tuinset hebt wil je buiten het zomerseizoen ook de kussens op kunnen bergen. Dit zijn namelijk vaak de onderdelen van een tuinset die het snelst beschadigd raken door weersomstandigheden of dieren. Een slimme manier om je tuinkussens te beschermen is door deze in een tuinkussenbox te plaatsen. Je zet deze in je tuin, garage of onder een afdak en kunt hier het hele jaar door tuinkussen in plaatsen of deze eruit halen. Heb je niet al teveel ruimte voor een tuinkussenbox, bijvoorbeeld op een balkon, dan kun je ook voor een tuinkussen beschermhoes kiezen. 

Je tuinmeubelen schoonmaken

Voordat je de tuinmeubelen en accessoires uit je tuin of balkon opbergt is het belangrijk dat je deze eerst goed schoonmaakt. Door vlekken of beschadigingen te lang te laten zitten wordt het de zomer erna erg lastig om deze er goed uit te krijgen. Hoe je dit doet is afhankelijk van het soort tuinmeubelen dat je bezit. Voor plastic tuinmeubelen gebruik je een zachte spons, zoals deze wonderspons van Dirt Devil, en water uit je tuinslang. Voorkom het gebruik van een schuurspons of schuurmiddel aangezien je daarmee krassen kunt veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld wel een rubberen bezem als schrobber gebruiken.

Voor wicker of gevlochten meubilair kun je natuurlijk ook een spons en water uit je tuinslang gebruiken. Belangrijk is dat je geen hogedrukreiniger gebruikt, aangezien dit het vlechtwerk kan beschadigen. Haal eerst al het andere vuil zoals dierenharen en bloemblaadjes weg met een plumeau. 

Met deze tips zorg je ervoor dat je nog tientallen zomers van niet alleen je tuin maar ook je tuinmeubelen en accessoires kunt genieten. Wil je snel nog wat klusjes aanpakken deze zomer? Bekijk dan onze blog met zomerklussen. Bekijk voor meer inspiratie ons volledige tuinassortiment