Een sportschool voor thuis

Het hebben van een sportschool of sportruimte thuis is de perfecte manier om fit te blijven zonder de deur uit te hoeven. Of je nu een druk schema hebt of gewoon wat privacy wilt tijdens je workouts, een home gym kan de oplossing zijn. In deze blog delen we advies over hoe je thuis zelf een effectieve sportschool kunt creëren. 

De juiste ruimte kiezen  

Voordat je begint met het aanschaffen van fitnessapparatuur, is het belangrijk om de juiste ruimte te kiezen voor je home gym. Zoek een plek met voldoende ruimte en goede ventilatie. Dit kan een zolderruimte zijn, of als je bang bent voor herrie bijvoorbeeld een schuur of garage. Goede ventilatie in een sport ruimte is ontzettend belangrijk. Zo heb je tijdens het sporten meer zuurstof nodig omdat je sneller en dieper ademt, maar helpt het ook bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. 
 
Als je je zorgen maakt over vloerbeschadiging door fitnessgewichten, overweeg dan om vloerstukken aan te schaffen. Dergelijke vloerstukken worden vaak in losse stukken geleverd zodat je ze naar voorkeur in elkaar kunt zetten. Naast het voorkomen van beschadiging aan je vloer zorgen deze vloerdelen ook voor demping in de ruimte en een comfortabel oppervlak bij vloeroefeningen. Een goed voorbeeld van deze vloerstukken zijn deze vloerdelen van BLACK+DECKER in een set van 6 stuks. 

Krachttraining voor sterke spieren

Om een veelzijdige home gym te creëren, heb je enkele basisfitnessapparatuur nodig. We beginnen met wat essentials voor je spieren en krachttraining. Een pull-up bar is geweldig voor het opbouwen van bovenlichaam spieren. Onze pull up bar van Umbro is in lengte verstelbaar en kun je in feite vastklemmen in vrijwel elke deurpost. Je traint met deze pull up bar onder andere je rug-, schouder- en armspieren. 

Een sterke kern is van cruciaal belang voor een gezond lichaam en helpt bij het voorkomen van rugklachten. Met de Umbro Ab Trainer kun je gericht werken aan je buikspieren. Voeg deze oefeningen toe aan je routine voor een solide basis van kracht. Een ander hulpmiddel waar men maar weinig aan denkt, is een fitness bal. Fitness ballen zijn ontzettend handig bij het verbeteren van je kracht, balans en stabiliteit. Voeg een fitness bal toe aan elke willekeurige krachttraining en ervaar zelf wat het voor je kan doen.  

Hoe meer krachttraining je gaat doen, des te belangrijker het is om je lichaam goed te beschermen. Onder andere je polsen kunnen bij krachttraining erg gevoelig zijn, aangezien ze je helpen bij het omhoogtillen van gewichten. Bescherm je polsen daarom met polsbeschermers, zoals de Umbro set van 2 hier onder: 

Cardio voor uithoudingsvermogen

Om je uithoudingsvermogen te vergroten en aan je cardiovasculaire gezondheid te werken is het belangrijk dat je ook hier voldoende oefeningen aan wijdt. Voor sommige mensen kan hardlopen een optie zijn, maar aangezien we het hier over een sportschool aan huis hebben bekijken we graag ook andere opties.  Een manier om dit te doen is onder andere met een aerobic step. Dit opstapbankje is een laagdrempelige manier om met verschillende oefeningen effectief aan je conditie te werken. Tijdens het op en afstappen stijgt je hartslag en gaan je longen harder werken. Hierdoor werk je aan je uithoudingsvermogen en voorkom je een te hoge bloeddruk. Je zou dergelijke oefeningen steeds zwaarder kunnen maken door bijvoorbeeld enkel gewichten toe te voegen.  

Een andere manier om snel wat leuke cardio oefeningen thuis te doen is met een loopladder. Loopladders zijn vooral bij voetballers heel bekend. Je gebruikt ze om te werken aan je snelheid, behendigheid en coördinatie. Je kunt er verschillende soorten oefeningen mee uitvoeren, wat het een onmisbare tool maakt voor elke sportschool aan huis.  

Als je liever zittend traint, is de Umbro stoelfiets een geweldige optie. Je plaatst deze voor een stoel, bank of onder je bureau en kunt gelijk beginnen met trappen. Een stoelfiets is wellicht niet het eerste hulpmiddel waar je aan denk in een sportschool, maar wel ideaal voor sporters met blessures, revalidatie en voor senioren. 


Ontspanning en herstel 

Na intensieve trainingssessies is het belangrijk om je lichaam te verzorgen en te herstellen. De Umbro spijkermat met kussen biedt acupressuurmassage die spanning kan verminderen en pijn kan verlichten. Gebruik deze mat na je workouts om te ontspannen en je spieren te kalmeren. Een ander goed hulpmiddel om na het sporten te gebruik is een foam roller. Hiermee rol je als het waren je spieren uit na een intensieve workout om spierpijn achteraf te voorkomen. 

Toch last van spierpijn en wil je de pijn snel verlichten? Dan kan een massagekussen uitkomst bieden. De massagekussens van Grundig zijn overal te gebruiken: leg ze op je schouders terwijl je in bed ligt of gebruik ze op een stoel om je (onder)rug eens goed los te maken. Kortom, gun jezelf ook zeker rust en ontspanning na een heftige workout!

Conclusie

Met de juiste ruimte en de juiste fitnessproducten kun je thuis een effectieve home gym creëren. Investeer in apparatuur zoals een pull-up bar, fitness bal, en ab trainer om aan je kracht en stabiliteit te werken. Vergeet niet te ontspannen en te herstellen met een spijkermat met kussen. Voeg variatie toe aan je workouts met een aerobic step en stoelfiets voor cardio en uithoudingsvermogen. Bouw geleidelijk aan je home gym en geniet van de voordelen van een gezonde en actieve levensstijl, allemaal in het comfort van je eigen huis.